Working Equitation

Working Equitation

På Stall Alfhem ger vi lektioner inom Working Equitation, WE. Vi är en av få i Göteborgsområdet som har Working Equitation i vår verksamhet och ryttare från hela regionen tränar hos oss. Med jämna mellanrum kommer Joao Lynce från Portugal hit och håller kurser. Joao, som är från Portugal, har varit europamästare i WE.

WE uppstod 1995 som tävlingsform i Italien, men sättet att rida har månghundraårig tradition och härrör sig från arbete till häst, bland annat boskapsskötsel, tjurfäktning och inte minst – krig! Målet är att rida på en hand, eftersom den andra handen behövs till viktiga göromål, som att hålla i en stav, eller öppna en grind.

De hästar man kan se på en tävlingsbana är bland annat araber, maremma (en Italiensk ras), camargue (Frankrike), lusitano, P.R.E, andalusier, lusoaraber, hispanoaraber, halvblod med flera. Alla hästraser får användas men det är intressant att inhemska raser används i så stor utsträckning.

Häststorleken har ingen betydelse och det är positivt att mindre hästar och för stora ponnyer blir så attraktiva i denna gren. Det är också positivt att ponny och häst kan tävla mot varandra på lika villkor. Den svenska hästfloran är stor och varierande vilket gör att vi säkerligen får se många variationer på tävlingsbanorna.

Varje land som tävlar, bestämmer vilken tävlingsdräkt som skall användas. I England används kostymer likt de vi är vana att se på tävlingsbanor i dag. I övriga länder används traditionella riddräkter, med ridkjol för kvinnor i vissa länder.

Se bilder på några dräkter här>>

I Sverige tävlar man i tre olika moment, dressyr, teknikbana och speed.

Dressyrmomentet

Det finns möjlighet att börja tävla i lätta klasser Debutant-LA och vidare MSV-Svår klass. Här finns alla program. Det internationella programmet påminner om Kür, i Sverige kallar vi det ”svår klass” då ryttaren själv sätter ihop sitt program till musik, där vissa rörelser skall ingå. Dock skall alla ryttare visa rörelserna i samma följd, men man kan välja att lägga dem på lite olika ställen på ridbanan.

I det internationella programmet ingår galoppombyten, skrittpiruett, trav och galoppökningar, medan masters rider övergångar mellan piaff och passage, galoppiruetter och byten i serier. Man bedömer hästens rörlighet, eftergift och uppmärksamhet och ryttarens sits och förmåga att förmedla hjälperna till hästen. Dessutom bedöms det artistiska i koreografin och hur det presenteras.

Teknikbanan

Man skall ta sig igenom en bana med olika hinder, som ofta börjar och slutar med en grind.
Inne på banan finns svårigheter som man kan tänkas stöta på när man arbetar på fälten eller på gården. Det kan finnas höns eller får i en fålla, som hästen skall ta sig förbi utan att tveka. Man rider över en bro, slalom med galoppombyten runt tunnor eller stolpar, ryggar i ett L, hoppar över halmbalar och fångar en ring med en stav o s v.

När man rider teknikbanan, gäller det att göra det så stilfullt som möjligt, där missar ger poängavdrag. Bedömningsprotokollet ser ut ungefär som ett dressyrprotokoll.

Speed

Fartbanan kan vara samma som som teknikbanan, men här gäller det att göra det så snabbt som möjligt, utan missar, precis som på en omhoppning. Här gäller det att ha en smidig och vändbar häst. Stilen eller gångarterna bedöms inte, men man får tillägg i sekunder vid rivningar och avdrag om man exempelvis klarar ”ringen”.

Internationellt

I andra länder har en boskapsgren ingått vid internationella lagtävlingar. Denna gren kommer med all sannolikhet försvinna om Working Equitation skall in i FEI, vilket är positivt för alla ryttare som inte vågat ta steget till WE på grund av koskräck. Tävlingsformen WE blir då mer lik en ridsportgren, vilket säkerligen kommer att göra den mer accepterad.

De länder som är tävlingsaktiva inom WE är, Italien, Spanien, Frankrike, Portugal, Brasilien, Mexico, England, Belgien, Tyskland, Sverige, Holland, Österrike, Tjeckien, USA och Australien. USA och Australien är dock inte med i WAWE ännu.